ftconstruct FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ultimele subiecte
» De ce Quick Step?
 Parchetul EmptyMar Oct 09, 2012 3:33 am Scris de Tomescu Marius

» Cum se intretine parchetul laminat?
 Parchetul EmptyJoi Ian 26, 2012 9:40 am Scris de Tomescu Marius

»  Parchetul
 Parchetul EmptyJoi Ian 26, 2012 8:42 am Scris de Tomescu Marius

» Inca visezi la o podea perfecta? Paseste in realitatea noastra!
 Parchetul EmptyJoi Ian 26, 2012 8:38 am Scris de Tomescu Marius

Aprilie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar

Cine este conectat?
În total sunt 1 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 1 Vizitator

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectați a fost de 10, Vin Oct 12, 2012 1:33 am

Parchetul

In jos

 Parchetul Empty Parchetul

Mesaj  Tomescu Marius Joi Ian 26, 2012 8:42 am

… in forma in care il cunoastem noi astazi a aparut abia in a doua jumatate a secolului IX, insa “pardoselile din lemn” sunt mult mai vechi. Exista dovezi ce dateaza de mii de ani in privinta folosirii lemnului pentru protejarea de frig. In Franta, in Evul Mediu se foloseau doua straturi de podele din lemn, din care unul era pentru suport, iar celalalt era la vedere. Etimologia cuvantului “parchet” este de origine franceza, insa semnificatia initiala era diferita. La Curtea lui Ludovic al XIV-lea sala de sedinte se numea “parquet” - diminutivul pentru “parc”. Ati ghicit? Sala avea parchet din lemn si, in timp, cuvantul a capatat si aceasta semnificatie.
Abia in epoca Baroca, in secolul XVII, parchetul a devenit un element ce dadea eleganta decoratiunilor interioare. Erau imbinate bucati de lemn de culori diferite sau chiar contrastante, de stejar sau alte esente. Prelucrarea se facea manual, iar finisarea se realiza prin frecarea cu nisip. In orice caz, parchetul era un lux pe care si-l puteau permite doar cele mai bogate case. Oamenii de rand au folosit multa vreme placi de lemn neslefuite, eventual vopsite si batute in cuie.
Perioada coloniala din sec. XVII si XVIII a cunoscut o dezvoltare a parchetului in America de Nord, datorita abundentei de materie prima - lemnul - in aceasta zona. Americanii isi puteau permite sa renunte la dusumeaua de pamant si sa se bucure de caldura si confortul parchetului din lemn. Acesta nu era finisat cu nisip, ca in Europa, deoarece era facut din esente mai moi, iar slefuirea se facea in timp, pe masura ce era folosit. In secolul XIX au inceput sa apara tot mai multe modele de parchet. Metodele de intretinere a parchetului din lemn masiv au devenit mai sofisticate, incluzand, pe langa finisarea cu nisip, si frecarea cu ceara, pentru a da luciu.
Spre inceputul sec. XX a fost pusa in practica si ideea de parchet pre-montat, adica bucatile de lemn erau imbinate in atelierul tamplarului si erau transportate la casa clientului sub forma de placi mai mari, care erau dispuse pentru a forma pardoseala. Treptat, materialele folosite pentru realizarea parchetului s-au diversificat, astazi putem alege intre parchetul clasic din stejar, parchet de bambus sau alte esente exotice. Desi secolul XX a adus si variantele altenative pentru pardoseli, cum ar fi linoleumul, mocheta sau parchetul laminat, parchet din PVC, parchetul din lemn masiv ramane mereu un simbol al elegantei si confortului.
Tomescu Marius
Tomescu Marius
Admin

Mesaje : 6
Puncte : 18
Reputatie : 0
Data de inscriere : 16/01/2012

http://ftconstruct.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum